Bak-cadeau voor jou!
Cadeaus voor thuisbakkers. Uitpakken!Uitpakken

Page content

article content

Courgettetaart

Een taart met als hoofdingrediënt de courgette, een goed gelukt experiment met een heerlijke groente uit onze moestuin. Elk jaar planten we één of twee courgette planten in onze moestuin, maar dit jaar hadden we iets meer plantjes die opkwamen tijdens het voorzaaien. Uiteindelijk heb ik van de 6 plantjes er twee weg kunnen geven (weggooien vind ik zonde) en de andere 4 hebben we gewoon in de moestuin geplant. De courgetteplant is een hele dankbare plant, die hard groeit en veel oogst oplevert. Van één plant kunnen wij elke week minimaal 2 tot 3 courgettes oogsten, dat betekend voor ons een flinke oogst. Er zijn heel veel lekkere hartige gerechten waar je courgette in kunt verwerken door ze te vullen, een lekkere courgettesoep van te maken, in de pasta, Thaise curry, op de BBQ of in de ratatouille. Daarnaast verwerk ik ze ook graag in (groene) sapjes, de courgette is net als de komkommer een mooie gezonde opvulling met een niet al te sterke smaak en gaat goed in de slowjuicer. Een veelzijdige groente is het zeker, maar deze keer hadden we zo veel courgettes, dat naast het weggeven ervan we er nog voldoende over hadden om nog veel meer lekkere gerechten mee te maken.

Elke dag courgette als avondeten komt op een gegeven moment je neus wel uit, dus ging ik op zoek naar de verwerking van courgette in taart. En ja hoor, er zijn gewoon recepten hiervoor te vinden. Uiteraard heb ik er mijn eigen draai aan gegeven en dit heeft tot dit heerlijke courgettetaartje geleid.

Ik was verrast hoe lekker dat de taart smaakte en hoe leuk de groene kleur uitkomt na het bakken. Zeker een aanrader om te proberen, ook als je geen fan bent van deze groene groente. Je proeft hem namelijk niet terug in het eindresultaat, maar het is toch weer een leuke verwerking onze moestuingroente-overschot.

P.s. ook een leuke manier om je kids wat extra groente te laten eten 😉

Have fun!

Ingrediënten courgettetaart

voor een taart met een doorsnede van 20 cm

Taart

  • 1,5 grote courgette geraspt
  • 2 grote eieren
  • 80 ml zonnebloemolie
  • 100 gram kristalsuiker
  • 6 kardemompeulen (alleen de zaadjes erin)
  • 1 tl gemberpoeder
  • 80 gram gedopte pistachenootjes
  • 150 gram bloem
  • 1 tl bakpoeder
  • Snuf zout

Siroop

  • 3 limoenen (rasp en sap)
  • 75 gram kristalsuiker
  • 75 gram gedopte pistachenootjes

Bereidingswijze courgettetaart

Courgettetaart zelf makenVerwarm de oven voor op 180 graden Celsius hetelucht en vet de zijkanten van je bakvorm in met boter en leg op de onderkant een bakpapiertje.

Vijzel de kardemomzaadjes fijn en doe ze samen met het gemberpoeder, zout, eieren, suiker en olie in een kom. Klopt het geheel goed door elkaar met een garde.

Rasp de courgette en laat hetgoed uitlekken in een vergiet. Knijp de courgette met je handen goed uit voordat je ze toevoegt aan het beslag. Totaal gewicht van de uitgeknepen courgette moet ongeveer 250 gram zijn.

Zeef de bloem en het bakpoeder boven het mengsel en roer goed door.

Hak de pistachenootjes grof en voeg ze als laatste toe aan het beslag en giet het beslag in de bakvorm.

Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten goudbruin, als een satéprikker schoon uit de taart komt is de taart gaar.

De taart komt in het midden iets naar boven door de werking van de bakpoeder, omdat we de taart aan de bovenzijde nog willen decoreren met pistachenootjes is dat niet handig. Dus heb ik met mijn hand de taart na het bakken een beetje naar beneden gedrukt. (kan ook met een spatel of bord)

Begin nu met het maken van de siroop, doe het sap en de rasp van de limoenen samen met de suiker in een steelpan.

Verwarm het mengsel en blijf roeren totdat de suiker volledig is opgelost.

Laat de siroop 1 minuut koken en haal de pan dan van het vuur. Hak de pistachenootjes en voeg ze toe aan de siroop en roer goed door.

Laat de siroop met de pistachenootjes 15 minuten afkoelen, zodat de siroop wat dikker wordt.

Prik met een satéprikker gaatjes in de bovenkant van de taart en giet de siroop over de taart. De pistachenootjes moeten op de bovenkant (in het midden) van de taart blijven liggen.

Laat de taart minimaal 30 minuten afkoelen voordat je hem serveert. Het eindresultaat is een heerlijk fris taartje met een super leuke groene kleur van binnen.

Geniet er van!

Courgettetaart recept

Comment Section

4 reacties op “Courgettetaart


Door Jurgen op 31 augustus 2017

Ik heb nog zeker een aantal kilo’s courgette dus ik het zeker proberen.


Door Loraine op 1 september 2017

Leuk Jurgen, ik ben erg benieuwd wat je er van vond. Laat je me het weten? Veel succes en plezier met bakken. 🙂


Door Anouk van W op 1 september 2017

Leuk en lekker, Loraine! Je hebt áltijd al gezegd dat je iets wilde doen met bakken en koken! Heel leuk dat je nu een eigen blog hebt! Had wel graag foto van de groene binnenkant gezien ;)! Liefs,
Anouk


Door Loraine op 1 september 2017

Leuk om van je te horen Anouk, ja dat is altijd al mijn droom geweest. Beetje bij beetje kom ik dichterbij 🙂
Het was ook de bedoeling om een foto van de binnenkant te maken, alleen voor dat ik wist was de taart alweer op 😛 Wie weet bij een volgende keer, dan nodig ik je uit om te komen proeven 😉 Liefs, Loraine

Plaats een reactie


*


Gratis magazine voor bakkers

Vul je naam en e-mailadres in en ontvang het gratis e-magazine vol bak inspiratie.

Wij hebben ook een hekel aan spam
Loraine
Mijn naam is Loraine, ik ben 27 jaar en ik woon samen met mijn vriend Jory en hond Ziva in het mooie dorpje Hank in Noord Brabant. Ik werk part-time in de zorg als Teamleider Hospitality. Gastvrijheid en het plannen/organiseren van facilitaire zaken zijn mijn dagelijkse bezigheden. Lekker eten en drinken hoort bij gezelligheid, dat is mij vanaf jongs af aan bijgebracht. Mijn moeder was kok en ik heb het geluk gehad er ook één als partner te vinden. Thuis was ik altijd al bezig met het bakken van lekkere taarten en koekjes en door Jory is die passie voor het bakken alleen maar groter geworden. We staan samen regelmatig in de keuken of buiten bij ons "groene eitje" (green egg), er gaat geen dag voorbij zonder dat wij het over eten of drinken hebben of er mee bezig zijn. Daarnaast hebben wij nog een moestuin van 150 m2 waar we al onze groenten en fruit biologisch verbouwen, er gaat niets boven heerlijk en eerlijk eten van eigen grond :-) en Taart!! Ik probeer dan ook zoveel mogelijk van eigen bodem te verwerken in mijn creaties, wat soms leidt tot hele creatieve baksels. Een lange tijd speelde het in mijn hoofd om wat meer te doen met mijn passie, ik wilde graag mijn recepten en eet-verhalen delen met mijn vrienden en familie. Daarom ben ik in 2016 mijn eigen blog gestart. Ik vind het heerlijk om over eten te vertellen en elke keer te bedenken wat ik allemaal nog meer wil en kan gaan bakken (en te eten ;-) ). Mijn uiteindelijke droomwens is om mijn eigen taartenwinkel te beginnen. Inmiddels ben ik vanuit huis al voorzichtig gestart om online mijn taarten te verkopen, dit staat nog in de kinderschoenen, maar ik ben zeker van plan om dit verder uit te breiden tot iets professionelers.  En om al dat eten een beetje in balans te houden probeer ik ook nog regelmatig te sporten en te wandelen. Ik hoop jullie met mijn blogs te kunnen inspireren om zelf aan de slag te gaan in de keuken en lekker te gaan bakken voor familie, vrienden of gewoon voor jezelf. Lieve groet, Loraine www.eatbakelove.nl | @loraineseatbakelove (instagram & facebook)